Liofilizēts - žāvēts aukstumā
Apstrādes procesa laikā produkti tiek žāvēti vakuumā, kur tie tiek sasaldēti līdz pat -40 oC. Šādos fizikālos apstākļos, sildīšanas rezultātā, produktos esošais ūdens ledus veidā pāriet tvaika fāzē, apejot šķidro fāzi. Šī iemesla dēļ, pēc liofilizācijas produkti nemaina formu, apjomu, krāsu. Saglabājas to aromātiskās un garšas īpašības, bet tekstūra kļūst specifiska – irdena un kraukšķīga. Skābo un saldo ogu un augļu garša un smarža pastiprinās, jo netraucē ūdens.
Žāvējot augļus, dārzeņus un ogas ierastajā veidā, C vitamīna produktā paliek ievērojami mazāk nekā liofilizācijas procesā. Turklāt, pareizi uzglabājot liofilizētus produktus, to uzturvērtību un garšas īpašības ir iespējams saglabāt ļoti ilgi - pat vairākus gadu desmitus.
Vispirms produkti tiek sasaldēti saldētavā, kurā ir vakuums. Tad lielā aukstumā, kas sasniedz -40 °C, produkti tiek žāvēti. Procesa laikā ogās vai citos produktos esošais ūdens no cietā agregātstāvokļa pārvēršas gāzē, izlaižot šķidro posmu. Liofilizācijas procesā tiek likvidēts ūdens, kurš bija cietā agregātstāvoklī, proti, ledus.